Legea nr.65/2012 - eliberarea extraselor multilingvine ale actelor de stare civila

Romania a aderat la Conventia nr.16 a Comisiei Internationale de Stare Civila referitoare la eliberarea extraselor multilingvine ale actelor de stare civila, semnata la Viena 8 septembrie 1976. Aderarea la aceasta conventie a avut loc in anul 2012, cand Parlamentul a adoptat Legea nr.65/2012 ce a fost publicata in Monitorul Oficial nr.277 din 26 aprilie 2012. Aceasta din urma lege a intrat in vigoare printr-un act de legatura, si anume Ordinul nr.1038/2013, ce a intrat in vigoare la data de 1august 2013.

Motivul determinant al semnarii acestei conventii este doleanta de a se imbunatati procedurile de eliberare a extraselor multilingvine ale unor acte de stare civila, in special cand acestea sunt destinate intrebuintarii in strainatate.

Statele semnatare remit aceste extrase in exclusivitate persoanelor ce au dreptul de a obtine copii conforme cu originalul. Conform art.2 din Conventie, “extrasele sunt intocmite in baza datelor initiale si a mentiunilor operate ulterior pe acte”.

Aceste extrase contin data eliberarii lor si sunt insotite de semnatura si stampila autoritatii care le-a eliberat.  Eficacitatea acestor acte este aceeasi cu cea a extraselor eliberate conform regulilor de drept intern, in vigoare, in statul in care le-a emis, intrucat au aceeasi valoare juridica.

Folosirea acestor acte se realizeaza fara a fi necesara legalizarea sau o alta formalitate echivalenta pe teritoriul fiecarui stat care este parte la aceasta conventie.

Este de retinut faptul ca cetatenii nu pot fi supusi pentru eliberarea acestor extrase unor obligatii de plata mai mari decat cele deja stabilite pentru extrasele emise prin aplicarea legislatiei nationale in vigoare in statul in care au fost remise.

Aceasta conventie nu reprezinta o piedica in procurarea copiilor conforme cu originalul de pe actele de stare civila intocmite potrivit regulilor dreptului intern ale tarii in care au fost intocmite sau transcrise aceste acte.

Extrasele multilingve emise potrivit  regulilor internationale vor da nastere la efecte juridice pe teritoriul urmatoarelor state: Austria, Belgia, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Elvetia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Republica Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Slovenia, Serbia si Turcia.

 
Powered by GateIT